Hakkımızda

Kuruluş Tarihi:2017

Bölüm Hakkında Genel Bilgi:

Turizm Rehberliği Bölümü, Üniversitemizin vizyonu doğrultusunda, turizm sektörünün ihtiyacına yönelik nitelikli Turist Rehberleri yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Nitelikli turist rehberi, belirli bir program kapsamında yerli ve yabancı turistlere yol gösteren, program kapsamındaki ziyaret yerleri hakkında uygun dilde doğru bilgiler aktaran, ülke ya da bölge hakkında tanıtım yapan, turistlerin doğru sosyal-ekonomik ve kültürel izlenimler almasına yardımcı olan kişidir.

Bölümümüz,  Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları’nın bilincinde, ulusal kültür ve temel değerlerimize bağlı, sosyal, yenilikçi, ülkesine ve tüm insanlığa faydalı, girişimci ruhlu, sorumluluk sahibi, bilimsel araştırma ve ilkelerine bağlı, hür iradeli ve bilinçli, ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe sahip, iyi seviyede yabancı dil bilen, başta ülkesinin tarihi geçmişini, kültür mozaiğini, coğrafi-doğal zenginlik ve çeşitliliğini en iyi şekilde tanıyan, sonrasında aynı şekilde dünya ülkelerini analitik yaklaşımla çözümleyen aktif, donanımlı turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirme hedefi ile eğitim vermektedir.

Turizm rehberliği öğrencileri 4 yıl boyunca farklı disiplinleri birleştiren ders programını tamamlayarak mezun olmaktadırlar. Bölüm mezunları mevzuatta belirtilen koşulları başarı ile sağlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ruhsatlı turist rehberliği yapmaya hak kazanmaktadırlar. Ayrıca bağımsız olarak seyahat acentalarında bölgesel veya ulusal turist rehberi olabilmektedirler. Ruhsat almasalar da turizm sektöründe operasyon düzenleyebilir, tur liderliği yapabilir, seyahat acentaları bünyesinde tur planlama ve bilet satış departmanlarında enformasyon memuru ya da yönetici olarak istihdam edilebilmektedirler. Bunlara ilaveten kendi seyahat işletmelerini kurabilir, müze ve ören yerlerinde rehberlik hizmeti verebilmektedirler. Gerekli şartları sağlamaları koşulu ile akademisyen olarak da görev yapabilmektedirler.

Bölüm Öğrenme Hedefleri: Turizm Rehberliği Bölümünün temel hedefi, en az iki yabancı dili bilen, ülkemizi ve turizme konu olan dünyadaki doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi varlıkları yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde tanıtacak bilgi ve donanıma sahip profesyonel turist rehberleri yetiştirmektir.

Bilimsel ve Mesleki Yeterlilikler:

– Bilgi (Program Yeterlilikleri):

  • Turist Rehberliği ile ilgili yasal düzenlemeleri, mesleki hak ve yükümlülükleri bilmek.
  • Turizm ve turist rehberliği alanında temel kavramları tanımlamak.
  • En az iki yabancı dilde mesleki bilgileri aktarmak.
  • Turlarda ülkenin kültürel ve coğrafi özelliklerini ayrıntılı bir şekilde tanıtarak grup liderliği yapmak.
  • Turizm rehberliği mesleği ile ilgili olarak Türkiye’nin arkeolojik, tarihi ve coğrafi değerleri konusunda uzmanlaşmak ve ülkenin tanıtım görevini üstlenmek.
  • Turizm ve turizm mesleği ile ilgili yenilikleri takip edip, kendini geliştirmek.
  • Türkiye’deki kültürel ve doğal miras varlıklarının korunması hususunda yüksek bilinç düzeyine ulaşmak.
  • Dünya üzerindeki diğer farklı kültürleri, dinleri, uygarlıkları Türkiye’deki örneklerle harmanlayarak kullanabilmek.
  • Alternatif turizm türlerine hakim olarak sürdürülebilir turizm çerçevesinde ülke turizmine çözümler üretebilmek ve farkındalık yaratmak.
  • Eğitimi esnasında almış olduğu tüm donatılar ile bilimsel nitelikte çalışmalar yapabilmek.

– Beceri (Alan Yeterlilikleri):

  • Turizm Rehberliği ile ilişkili genel turizm, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, din, mitoloji, turizm coğrafyası, flora ve fauna, turizm pazarlaması, rehberlik meslek bilgisi, turizm mevzuatı, iletişim, işletme, yönetim ve organizasyon, ilk yardım ve sağlık bilgisi gibi alanlarında ileri düzeyde bilgi ve donanım sahibi olmak ve bu alanlarda bilimsel araştırma yöntemlerini bilmek ve uygulamak.
  • Meslek ile ilgili yasal düzenlemeleri, mesleki hak ve yükümlülükleri bilmek.
  • Rehberlik alanına giren tur organizasyonu, tur planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygulamak.
  • Meslek hayatı için gerekli olacak yabancı dil konusunda B2 seviyesinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurma becerisi ve ikinci bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.

– Kariyer/İstihdam Olanakları:

  • Turizm rehberliği programından mezun olan öğrenciler Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğine (TURSAB) üye olan A, B ve C grubu seyahat acentecileri, tur operatörlerinde yerel ve yurtdışına yönelik tüm turlarda tur ve otel rehberi olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca öğrenciler, mezuniyet sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

Önceki Öğrenmenin Tanınması:

  • Üst Derece Programlara Geçiş: Lisans düzeyinde Turizm Rehberliği programından mezun olan öğrenciler Turizm ile ilgili farklı anabilim dallarında lisansüstü programlara kayıt yaptırabilirler.

 

Eklenme tarihi :28.12.2022 16:17:10
Son güncelleme : 28.07.2023 18:57:33