OKUL İLE İLGİLİ SORULAR
Okulunuzda kaç tane öğrenci öğrenim görmektedir?
Okulumuzda aktif olarak 1352 öğrenci öğrenim görmektedir.
Okulunuzda kaç bölüm ve program vardır?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Örgün ve II. Örgün Öğretim), Turizm Rehberliği (Örgün ve II. Örgün Öğretim), Rekreasyon Yönetimi (Örgün), Turizm İşletmeciliği (Örgün) olmak üzere 4 Bölüm/6 Program bulunmaktadır.
Bir ders süresi ne kadardır?
50 dakikadır. Uzaktan eğitim/öğretim süreçlerinde 20 dakikadır.
Eğitim öğretim ile ilgili önemli tarihleri nerede bulabilirim?
Ders kaydı, sınavlar, derslerin başlaması, derslerin bitmesi vb. konulara ilişkin tüm bilgileri akademik takvimde bulabilirsiniz. Eğitim öğretimle ilgili tüm süreçler bu takvime göre gerçekleşmektedir (https://oidb.akdeniz.edu.tr/tr/akademik_takvimlerimiz-2168 )
Ayrıca Web sitemiz ve/veya OBS sisteminden de bazı takvim ve süreçler konusunda uyarı yapılabilmektedir.
Dersin hocasına ya da danışmana ulaşabilir miyim?
Uzaktan eğitim sürecinde ders ya da sınavla ilgili dersin hocasına ya da danışmanınıza (http://mtf.akdeniz.edu.tr/akademik-personel/) mail atarak ulaşabilirsiniz. Eğer telefonla görüşmek isterseniz 0 242 742 70 25 nolu numarayı arayarak istediğiniz hocadan bilgi alabilirsiniz.
Danışmanlar web sitemizde ilan edilmektedir.
Okulunuzda kaç adet uygulama mutfağı mevcuttur?
2 adet Temel Uygulama Mutfağı, 1 adet Pastacılık Mutfağı, 1 adet servis mutfağı ve 1 adet gösteri mutfağı bulunmaktadır.
Öğrenciler uygulama dersleri için herhangi bir malzeme masrafı yaparlar mı?
Web sayfamızda Aday Öğrenci sekmesinin içerisinde Aday Öğrenciler İçin Bilgilendirme şeklinde belirtilmiştir.
Öğrenciler uygulama dersleri için özel üniforma giymeli midir?
Evet. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü uygulama derslerinde özel üniformalar giyilmelidir.
Mezunlar ya da mevcut öğrenciler hangi pozisyonlarda işe başlar?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, yiyecek-içecek üretim ve servisi yapan tüm işletmelerde, kendi kişisel gelişimlerine göre bir kariyer yolu belirleyebilirler. Bölümün temel amacı aşçı veya pastacı yetiştirmek değildir. Bu nedenle bölümün misyonunun doğru kavranması gerekmektedir. Bölümde, aşçılık ve pastacılık başta olmak üzere mutfaktaki üretim ile ilgili teorik ve uygulamalı derslerden, muhasebe ve finansa kadar, içecek teknolojilerine ilişkin derslerden, stratejik yönetim ve insan kaynaklarına kadar birçok derse yer verilmektedir. Buradaki amaç; gastronomi teorisi, gastronomi pratiği ve gastronomi işletmeciliği alanlarının birçok boyutu hakkında öğrencilerimizin bilgi ve tecrübe kazanmasını sağlamaktır.
Öğrencilerimizin bölümümüzden mezun olduklarında iyi bir pozisyona sahip olabilmeleri için, aşağıdaki nitelikleri yakalamış olmalarını hedeflemekteyiz:
- Bölümdeki teorik ve uygulamalı derslerde yüksek bir başarı ortalaması,
- Birinci sınıftan itibaren tüm yaz dönemlerinde ara vermeksizin mutlaka sektörde çalışma tecrübesi,
- Bölümümüzün anlaşmalar yapmış olduğu yurt dışındaki ERASMUS+ veya MEVLANA ülkelerinde en az 1 dönemlik yurt dışı tecrübesi,
- İki yabancı dili akıcı bir şekilde konuşabilme becerisi.
Dört yıllık lisans eğitimini yukarıdaki nitelikleri kazanmış olarak bitiren öğrencilerimizin, mezuniyet sonrasında yurt içi ve yurt dışında geniş iş imkânlarına erişebildikleri, bazı öğrencilerimizin kendi girişimlerini kurdukları, bazı öğrencilerimizin de akademik kariyer yolunu tercih ettikleri görülmektedir.
Turizm Rehberliği Bölümü mezunları ve faal öğrencileri en temel iş kategorisi olan Tur operatörlüğü, Transfer elemanı (Transferman) ve rehber olarak iş imkânı bulabilmektedirler.
Turizm İşletmeciliği Bölümü mezunları, Turizm sektörünün tamamında çalışma imkânına sahiptir. Turizm sektörü genel olarak, konaklama işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, seyahat ve ulaştırma işletmeleri ve eğlence işletmeleri olarak farklı kategorilerde değerlendirilmektedir. Turizm işletmeciliği mezunu kişiler bu sektörlerin hepsinde çalışabilir.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü mezunları,
Seyahat ve Ulaştırma Alanında: Kongre hizmetleri, seyahat acnteleri, turizm büroları, açık alan aktivite malzemesi sağlayıcı şirketler, ekoturizm şirketleri, cruise hatları gibi firmalarda iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Programlama, liderlik ve iletişim yeteneklerinizi geliştirmelisiniz,
- Yaz tatili dönemlerini yurtiçinde veya yurtdışında dil geliştirmeye ayırmalısınız,
- Çeşitli kültürleri görmek için ülkenin ya da dünyanın farklı bölgelerine seyahatler gerçekleştirmelisiniz,
- Üniversite bünyesindeki seyahat ve rekreasyon ile ilgili organizasyonlara katılım sağlamalısınız.
Ağırlama, Tesis Yönetimi ve Etkinlik Planlama Alanında: Oteller, moteller, restoranlar, tatil köyleri, kamplar, rekreasyon toplulukları, tema parkları ve özel etkinlik firmalarında da iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Ders dönemi haricindeki uygun zamanlarda otellerin eğlence & aktivite departmanları veya özel etkinlik şirketlerinde çalışma tecrübesi edinmelisiniz,
- Üniversite bünyesindeki kampüs rekreasyon aktivitelerinde gönüllü görevler alıp çalışmalısınız.
Yerel Ticari Rekreasyon Alanında: Çok amaçlı spor kulüpleri, dans stüdyoları, sağlık ve fitness kulüpleri, golf sahaları, sinema salonları, buz pateni pistleri, parti hizmetleri, eğlence organizasyon firmaları ve festival organizasyon firmalarında iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Bu alanlarla ilgili derinlemesine bilgi edinmeye çalışarak, yeteneklerinizi geliştirmelisiniz,
- Kısmi zamanlı veya sezonluk işlerde deneyim kazanmaya çalışmalısınız,
- Bu alanlarla ilgili kulüplere üyelik sağlamalısınız.
Terapötik Rekreasyon Alanında: Rehabilitasyon merkezleri, bakım evleri, yetişkin bakım merkezleri, özel gereksinimi olan kişilere yönelik tesisler, madde bağımlılığı merkezleri, ıslah evleri ve eğitim tesislerinde iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Disiplinlerarası bir ekibin parçası olarak çalışabilme yeteneğinizi geliştirmelisiniz,
- Bu alanla ilgili okul diplomanızın yanı sıra sertifika derecesi de elde etmelisiniz,
- Yaratıcılık ve hayal gücü bu alanda ihtiyacınız olan özelliklerdendir,
- Sabırlı, dokunaklı ve ikna edici olmalısınız,
- İyi bir fiziksel kondüsyona sahip olmalısınız,
- İlgili organizasyonlarda gönüllü olarak deneyim elde etmeye çalışmalısınız.
Kamu Alanında (Parklar ve Doğal Kaynakların Yönetimi): Parklar, ormanlar, vahşi yaşam alanları, su kaynakları ve kamusal rekreasyon programları dahil olmak üzere il, ilçe veya bölgesel devlet kurumları, askeriye gibi kurumlarda iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Kamusal işbaşvuru prosedürlerini öğrenmelisiniz,
- Yerel rekreasyon programları ve etkinliklerinde aktif olmalısınız,
- Yaban hayatı, egzersiz bilimi ya da diğer ilgili alanlarda dersler seçmelisiniz.
Sosyal Hizmetler Alanında: Kamplar, çocuk esirgeme kurumları, gençlik programları, özel spor organizasyonları, özel ihtiyaçları olan insanlar için topluluk programları, kar amacı gütmeyen sosyal hizmet kuruluşları ve toplum merkezlerinde iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Gönüllü katılımlarla kamplar, gençlik grupları vb. organizasyonlarda tecrübe edinmelisiniz,
- Kampüs faaliyetlerine katılım sağlamalı ve liderlik becerilerinizi geliştirmelisiniz,
- Farklı kültürlerden, farklı özelliklere sahip insanlarla takım çalışmalarında bulunmalısınız.
Wellness Alanında: Wellness merkezleri, kurumsal spor salonları, spa merkezleri ve spor kulüpleri gibi tesislerde iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- Çeşitli spor dallarında deneyim hatta uzmanlık kazanmaya çalışmalısınız,
- Çok iyi seviyede fiziksel kondüsyon geliştirmelisiniz,
- Bu alanla ilgili firmalarda uygun dönemlerinizde tecrübe edinmeye çalışmalısınız.
Rekreasyon Perakende Sektöründe: Spor ve aktivite malzemesi mağazalarında iş imkanına sahiptirler.
Bu işletmelerde tercih edilen işgören olabilmek için okulda kazanılan bilgi ve becerilerin yanısıra, ne tür bir strateji izlemeliyim?
- İş hayatındaki küçük, temel işletme prensiplerini iyi öğrenmelisiniz,
- Satış ve müşteri hizmetleri konusunda deneyim kazanmalısınız,
- Beraberinizdeki insanları yönetme ve motive etme becerilerinizi geliştirmelisiniz,
- Satınalma, stok kontrolü ve ürün teşhirini içeren envanter yönetiminde beceri kazanmalısınız,
- Yürüyüş, balıkçılık, kayak, golf ve avcılık gibi rekreasyonel ilgi alanlarında uzmanlık geliştirmelisiniz.
Üniversitelerde Rekreasyon ve Rekreasyon Yönetimi Lisans Programları arasındaki fark nedir?
Türkiye’de rekreasyon eğitiminin lisans düzeyinde iki farklı program adı altında verildiği görülmektedir. Bu programlar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Spor Bilimleri Fakültesi bünyesindeki “Rekreasyon” bölümleri ile Turizm Fakültesi ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunda yer alan “Rekreasyon Yönetimi” bölümleridir. Üniversitelerde yer alan Rekreasyon lisans programından mezun olanlar genellikle rekreatif etkinliğin başında bulunan, katılımcılara yol gösteren, yardımcı olan kişilerdir. Müfredatları çoğunlukla uygulama ağırlıklı derslerden oluşmaktadır. Pedagojik formasyonla öğretmen olabilmektedirler. Rekreasyon Yönetimi lisans programı mezunları ise rekreasyon organizasyonlarını bütünüyle kontrol eden, yöneten kişilerdir. Müfredatları çoğunlukla yönetim ağırlıklı derslerden oluşmaktadır. Çeşitli işletmelerde rekreasyon yöneticisi olarak görev alabilmektedirler.
Hem okuyup hem çalışma imkânı var mıdır?
Bir öğrencinin ilk sorumluluğu derslere devam etmek ve bu derslerden başarı elde etmektir. Ancak okul saatlerinin dışında kısmi zamanlı iş imkânları çerçevesinde öğrencilerin iş bulması olasıdır. Hem okuyup hem de çalışan öğrencilerimiz mevcuttur.
Okul içerisinde zaman geçirmek mümkün müdür?
1 adet kantin, 1 adet ders çalışma salonu/kütüphane mevcuttur. Ayrıca kantinde masa tenisi ve bahçede voleybol gibi sosyal aktiviteler gerçekleştirilmektedir.
Okulda etkinlikler yapılmakta mıdır?
Dönem içerisinde öğrenci toplulukları vasıtasıyla sosyal ve kültürel aktivitelere ek olarak, sektörel katılımlarla gerçekleştirilen mesleki aktiviteler/sunumlar sıklıkla gerçekleştirilmektedir.
Okul olarak dışarıda yapılan etkinliklere katılıyor musunuz?
Manavgat Akademi Topluluğu ve teknik geziler aracılıyla okul dışındaki etkinliklere katılım sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası yarışmalara okulumuz adına ya da bireysel olarak da katılmaktadır.
Akdeniz Üniversitesinin imkânlarından yararlanabilir miyim?
Evet. Merkez kampüste ya da diğer yerleşkelerde yer alan tüm imkân ve etkinliklerden öğrencilerimiz faydalanabilirler.
Okul adına ya da bireysel olarak yarışma ve festivallere katılabilir miyim?
Evet.
Bölüm ve Programlar arası yatay geçiş ve/veya çift anadal imkânı mevcut mudur?
Bölüm ve Programlar arası yatay geçiş imkânı mevcuttur. Çift anadal imkânı şimdilik yoktur.
ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNE NASIL ULAŞIRIM?
Akdeniz Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Yönetmelik ve Yönergeler
http://oidb.akdeniz.edu.tr/yonetmelik-ve-yonergeler/
ÖĞRENCİLİKLE İLGİLİ YÖNETMELİK VE YÖNERGELERE NASIL ULAŞABİLİRİM?
Akdeniz Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Yönetmelik ve Yönergeler
http://oidb.akdeniz.edu.tr/yonetmelik-ve-yonergeler/
MEZUNİYET İŞLEMLERİ VE DİPLOMANIN ALINMASI
Mezun durumunda olan öğrencilerin listesi danışmanına gönderilir ve danışmanı tarafından onayları yapıldıktan sonra yönetim kurulundan mezuniyet kararı alınır. Daha sonra Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Diploma Birimi’nde basılan diplomalar Fakültemize şahsi başvurusu ile öğrenci kimliği teslim alınarak diploması kendisine verilir.
DERSLER İLE İLGİLİ SORULAR
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü programlarında hangi dersler mevcuttur?
http://mtf.akdeniz.edu.tr/bolumler/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-bolumu/mufredat/ adresinden ders müfredatları incelenebilir.
Turizm Rehberliği Bölümü programlarında hangi dersler mevcuttur?
http://mtf.akdeniz.edu.tr/bolumler/turizm-rehberligi-bolumu/mufredat/ adresinden ders müfredatları incelenebilir.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü’nde hangi dersler mevcuttur?
http://mtf.akdeniz.edu.tr/bolumler/rekreasyon-yonetimi-bolumu/mufredat/ adresinden ders müfredatları incelenebilir.
Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde hangi dersler mevcuttur?
http://mtf.akdeniz.edu.tr/bolumler/turizm-isletmeciligi-bolumu/ adresinden ders müfredatları incelenebilir.
Ders çalışma salonu, kütüphane vb. alanlar mevcut mudur?
Evet.
Uygulama derslerinin sınavları yazılı mı olur?
Öğretim elemanının inisiyatifindedir. Sınavlar yazılı(test, klasik) veya uygulama sınavı şeklinde olabilmektedir.
Zorunlu staj programı mevcut mudur?
Hayır.
Derslere devam zorunluluğu var mıdır?
Öğrencilerin teorik derslerde %30 uygulama derslerinde %20 devamsızlık hakkı mevcuttur.
Fakat pandemi ve uzaktan eğitim olması durumunda değişiklikler olabilmektedir.
Bütünleme sınavına nasıl katılabilirim?
Bütünleme sınav başvuruları Akademik Takvimde belirtilmektedir. İlgili tarih aralığında Bütünleme sınav başvuruları OBS sisteminden yapılmaktadır.
Final Sınavına Katılamayan Öğrenci Bütünleme Sınavına Başvurabilir mi?
Evet, Başvurabilir.
Ayrıca öğrenciler sınavlarla ilgili bütün bilgilere http://oidb.akdeniz.edu.tr/yonetmelik-ve-yonergeler/ ‘den ulaşabilirler.
FİZİKSEL ÇEVRE İLE İLGİLİ SORULAR
Okul nerede bulunmaktadır?
https://goo.gl/maps/mY54F51hmaoPwfc26
Okula ulaşım nasıl gerçekleşir?
Antalya Otogarından İlçeler Terminali’nden Manavgat İlçesi Otobüsleri ile ortalama 20 dk aralıklarla otobüs seferi mevcuttur.
Ayrıntılı bilgi için Manavgat Seyehat numarası :
Okul haritası: https://goo.gl/maps/mY54F51hmaoPwfc26
Okula yakın devlet yurdu var mıdır?
Evet. KYK’ya bağlı devlet yurdu bulunmaktadır.
Ayrıca Öğrenciler konaklama ihtiyaçlarını nasıl gerçekleştirir?
Bölgede apart otel/pansiyon gibi konaklama işletmeleri sayıca fazladır. Öğrencilerimiz bu gibi yerlerde ya da kiraladıkları evlerde konaklamaktadır.
Okulun denize mesafesi ne kadardır?
10-15 dk. araç mesafesinde.
Okula yakın otel, restoran vb. yiyecek içecek işletmeleri var mıdır?
Civarda market, restoran, otel bulunmaktadır.
Okula yakın sosyal aktivite alanları mevcut mudur?
Evet. İlçe merkezi, Side’de birçok sosyal aktivite imkânı mevcuttur. Ayrıca birçok örenyeri, Antik kent kalıntıları, turizm merkezi bulunmaktadır.
ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ İLE İLGİLİ SORULAR
Okulunuza uluslararası öğrenci kabul edilmekte midir?
Evet.
Okulunuzdaki uluslararası öğrenci kontenjanını nereden takip edebilirim?
https://bys.akdeniz.edu.tr/akus/ adresinden kontenjan ve diğer istatistikler takip edilebilir.
Erasmus, Farabi, Mevlana vb. değişim programlarına katılabilir miyim?
Evet. http://uio.akdeniz.edu.tr/ sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Erasmus, Farabi, Mevlana vb. Değişim Programları Birim Koordinatörü kimdir?
Öğr.Gör. Dr. Hüseyin KELEŞ
Erasmus, Farabi, Mevlana vb. Değişim Programları Bölüm Koordinatörü kimdir?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü– Doç.Dr. Esra ŞAHİN
Turizm Rehberliği Bölümü- Doç.Dr.Engin DERMAN
Rekreasyon Yönetimi Bölümü- Doç. Dr.Özgür YAYLA
Turizm İşletmeciliği Bölümü- Doç. Dr. Ramazan EREN
Son güncelleme : 16.07.2023 13:58:39